English

 Презентация
 Новини
 Търгове
 Съобщения
 Актове по ЗУТ
 Карти
 Галерия
 Форум

Контакти

Община
Гоце Делчев

ул. "Царица Йоанна" 2


ЕИК по БУЛСТАТ 000024745


централа
088 800 60 80
0751 97 008


факс 0751 97 005


Местни данъци и такси
088 483 67 43
0751 950 75


имейл: obshtina@gotsedelchev.bg

Сигнали

0888006080 Телефон за подаване на сигнали за нарушения по Наредба № 1

Фолклор

 

Съхраняването на Гоцеделчевския фолклор и традиционни обичаи като част от националното културно наследство е една от основните задачи на местните културни институти: Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, Дом на културата, читалище “Просвета”, Исторически музей, групите на Николина Чакърдъкова и групите за автентичен фолклор в селата Корница, Баничан, Брезница, Борово и др. Съборите и традиционните културни умения като музика, танц, слово, обреди и занаяти са все още живи в региона на Гоце Делчев. Община Гоце Делчев и до днес притежава в значително съхранен вид фолклорната култура – в нейния синкретизъм – като неразривно съчетание на звук, движение, слово, ритуал и други.

 

Традиционни празници и обичаи в Община Гоце Делчев

 

 

Бъдни вечер и Коледа

Празници с регионално значение, които се празнуват на 24 и 25 декември. В православните храмове се изпълняват обичаи, свързани с Рождество Христово. В историческия музей в Гоце Делчев се представя Коледна обредна трапеза

 

Великден

Великден се празнува в края на месец април – началото на месец май във всички християнски селища в района. Изпълняват се обичаи, свързани с Възкресение Христово. Както и Коледа, Великден се отбелязва с празнична литургия в храмовете. В историческия музей в Гоце Делчев се представя Великденска обредна трапеза.

 

Лазаруване

Празнува се през месец април (една седмица преди Великден) в село Баничан, разположено на 6 километра северно от Гоце Делчев. Свързано е с обреди за дъжд и богата реколта, извършвани от “лазарки”.

 

Сирница (Сирни заговезни)

Празнува се в края на месец февруари от всички християнски селища от района на град Гоце Делчев. Това е обичай, свързан с началото на Великите пости. Характерно за този ден е паленето на големи огньове (сирници) в отделните квартали на града, приготвянето на традиционна семейна трапеза с баници и варени яйца.

 

Бабугери

Празнува се през месец февруари в село Мосомища, на 2 километра южно от Гоце Делчев. Отбелязва се с кукерски игри за прогонване на злото и осигуряване на здраве, семейно благополучие и плодородие по нивите.

 

Трифон Зарезан

Празнува се през месец февруари в града и селата. Мъжете отиват на лозята с бъклица вино и варена кокошка и зарязват лозята. В село Делчево, същият ден, освен обичаят зарязване се представя и традиционна делчевска сватба.

 

Бабин ден

Празнува се на 8 януари. На този ден се изпълняват обреди за благодарност, свързани с родилната помощ. Това е празник с местно значение. Някога се е наричал “бабуване”.

 

Йордановден

Празнува се в град Гоце Делчев на 6 януари. На този ден се изпълняват църковни обреди от Негово високо преосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил, свързани с освещаването, хвърлянето на кръста във водите на Неврокопска река в присъствието на много жители от града и региона.

 

Християнски празник “Свети Константин”

Празнува се през месец май на връх Св. Константин в Южен Пирин, над село Делчево, което се намира на 5 километра югозападно от град Гоце Делчев и от селото още 40 минути пеша до върха. Отбелязва се със събор с празнична литургия и курбан. Това е стар ритуал, свързан с култа към слънцето.

 

Християнски празник “Света Богородица”

Празнува се в манастира “Живоприемни източник”, намиращ се на 2 километра югозападно от град Гоце Делчев. Манастирът е построен на мястото на старохристиянска базилика. Отбелязва се в края на месец април - началото на месец май (първият петък след Великден) с голям събор, празнична литургия в манастира и раздаване на курбан на манастирските ливади.

 

Християнски празник “Рождество на пресвета Богородица”

Празнува се в 105-годишния манастир “Успение на света Богородица”, намиращ се на 3 километра западно от село Баничан. Според легенди и предания, манастирът е строен IV – V в. сл.Хр. В него са живели 40 монаси. През 1902 г. сляпата баба Цвета, след съновидение ,отива да копае и открива иконата на Света Богородица. Празникът се чества освен на 8 септември и на Гергьовден и на 15 август. Хилядите богомолци се молят за здраве и утеха сред чудно красива местност, в която се е намирало средновековно селище и църква “Свети Атанас”.

 

Християнски празник “Свети Илия”

Традиционен събор в памет на загиналите в Илинденско–Преображенското въстание – организиран от Община Гоце Делчев. Провежда се всяка година на 2 август в местността “Попови ливади”, на 18 километра от град Гоце Делчев. Събират се жителите от целия Гоцеделчевски район и отчасти от Санданска община. Съборът започва с празнична програма от изявени фолклорни състави от общината, провеждат се спортни състезания – мотоциклетизъм, делтапланеризъм и други. На сергии се предлагат различни изделия на традиционните занаяти като звънчарство, тъкачество и други. В събора вземат участие и женски и детски групи за автентичен фолклор от града и селата Баничан, Лъжница, Брезница, Корница и други. На същия ден се чества и патронният празник на църквата в село Добротино, което се намира на пътя за “Попови ливади”.

 

Организирани чествания на традиционни храмови празници (събори) се провеждат тържествено в:

катедралния храм “Свети свети Кирил и Методий” в гр.Гоце Делчев на 11 май;

църквата “Успение на Пресвета Богородица” в гр.Гоце Делчев на 15 август;

църквата “Свети Архангел Михаил” в гр.Гоце Делчев на 8 ноември;

църквата “Свети Никола в с.Мосомища на 6 декември;

църквата “Света Неделя в с.Средна през месец март и месец октомври;

църквата “Свети Константин и Елена” в с.Драгостин на 21 май;

църквата “Свети апостоли Петър и Павел” в с.Борово през месец юли;

църквата “Света великомъченица Марина” (на рибарниците край река Места);

църквата “Свети Архангел Михаил” в с.Баничан на 8 ноември;

църквата “Свети Архангел Михаил” (най-старата в гр.Гоце Делчев) на 8 нември;

църквата “Свети Лазар” в гробищния парк;

параклис “Възнесение Христово” в местността Герската скала, над с. Мосомище

манастирчето “Св. Великомъченик Георги “, близо до с. Мосомище.

 

Отбелязват се тържествено с традиционни фолклорни прояви на групи за автентичен фолклор и мюсюлманските празници Рамазан Байрам и Курбан Байрам в селата Корница, Брезница, Лъжница, Господинци.

 

Бабин ден

 

Избори 2 април 2023

Симулатор
машинно гласуване

ПРОЕКТ!

Генерален план
за организация на
движението в град
Гоце Делчев:

Записка .pdf
Чертежи 1–6 .pdf
Чертежи 8–14 .pdf
Чертежи 150–7 .pdf
Чертежи 17–21 .pdf

Галерии

hosted by bulgaria.domino.bg