English

 Презентация
 Новини
 Търгове
 Съобщения
 Актове по ЗУТ
 Карти
 Галерия
 Форум

Контакти

Община
Гоце Делчев

ул. "Царица Йоанна" 2


ЕИК по БУЛСТАТ 000024745


централа
088 800 60 80
0751 97 008


факс 0751 97 005


Местни данъци и такси
088 483 67 43
0751 950 75


имейл: obshtina@gotsedelchev.bg

Сигнали

0888006080 Телефон за подаване на сигнали за нарушения по Наредба № 1

Новини от община пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[20.05.2022]

100 ГОДИНИ ОТБЕЛЯЗА БОЛНИЦАТА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

100 годишен юбилей отбеляза болницата в гр. Гоце Делчев с поредица от събития. Вековният юбилей бе уважен от заместник-министъра на здравеопазването Д-р Петър Грибнев, заместник-председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Проф. д-р Костадин Ангелов, народния представител Екатерина Димитрушева, областния управител на Благоевградска област Валери Сарандев, Доц. Д-р Борислав Ацев – заместник-директор на болница „Света Екатерина“, бивши и настоящи лекари, медицински сестри и служители в лечебното заведение.

Преди 100 години, родолюбиви и предприемчиви българи откриват първата болница в гр. Неврокоп, наречена „Второстепенна болница”. Новооткритата болница разполагала с 14 легла и малко персонал, а първият лекар е бил д-р Васил Марков от София.

През всичките тези 100 години, в болницата са работили много лекари, зъболекари и фармацевти, фелдшери, мед. сестри, помощник фармацевти, лаборанти, акушерки, зъботехници, санитари, шофьори и други административни служители.

От 1991г., по решение на Общинския съвет на Гоце Делчев, Многопрофилната болница за активна лечение носи името „Иван Скендеров”, който е роден в Гоце Делчев, емигрира в Западна Германия, където изгражда солиден бизнес. Предприемачът никога не забравя родния край и прави огромен жест към своите съграждани, като дарява високотехнологична апаратура и голяма сума пари за болницата в гр. Гоце Делчев.

Отбелязването на годишнината започна с откриване на напълно обновеното отделение по образна диагностика в болницата. Вложени са средства в размер на 1 милион и 800 000 лв. и отделението вече разполага с висококачествена техника, която включва рентген, скенер, ехограф, мамограф и мултифункционален графично–скопичен апарат, подходящ за диагностика в кардиологията, пулмологията, гастроентерологията, гинекологията, урологията, ортопедията и др.

По повод вековния юбилей бе открита и фотодокументална изложба, събрала в снимки историята на болницата. Тя е създадена със съхранявани фотоси и документи в Общинския исторически музей в Гоце Делчев, архива на болницата, както и личните архиви на бивши и настоящи лекари, медицински сестри, санитари, служители и пациенти на лечебното заведение.

По-късно на официално тържество, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи награди за принос в развитието на здравеопазването на бивши управители на здравното заведение, на дългогодишни партньори за безрезервната им подкрепа към общинската болница.

За изключителен принос в развитието на болницата и материалната й база, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи посмъртна награда на Иван Скендеров

Управителят на здравното заведение д-р Петър Филибев връчи награди за цялостeн принос в развитието на лечебното заведение на дългогодишни началници на отделения, както и на кметовете на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

„Пътят от 1922 до 2022 година не е бил никак лек – изпълнен с много трудности и предизвикателства, но и много успехи. Повечето от нас помнят времето, в което в болницата се лекуваха много пациенти, раждаха се много деца, извършваха се всякакви медицински манипулации и имаше прекрасни лекари – професионалисти.

След 1989 г. нещата коренно се промениха и болницата започна постепенно да трупа загуби, настъпиха големи промени и в държавната политика, в начините на финансиране на здравните заведения, които ги изправиха на ръба на оцеляването“, каза в своето приветствие кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Той припомни, че със съвместните усилия на общината, Общинския съвет и ръководството на болницата през годините са положени огромни усилия, за да бъде запазено здравното заведение.

Търсени са всякакви варианти за финансиране чрез европейски и национални фондове, с които да се подобри материалната база и да се обнови апаратурата. Община Гоце Делчев е сред първите в страната, създали стипендиантска програма за привличане на млади лекари. „Осем от специализантите, които бяха финансирани от общинския фонд, вече работят в болницата и още 13 продължават своята специализация по същата общинска програма“, добави още кметът Владимир Москов и допълни, че неуморната работа, усилията и взаимното уважение, днес дават своите добри плодове - Многопрофилна болница за активно лечение „Иван Скендеров“ гр. Гоце Делчев вече е едно успешно управлявано дружество, с изплатени дългове, с привлечени нови лекари и обезпечено към момента с кадри.

„Всичко, което правим ние, като местна власт, заедно с ръководството на болницата е в синхрон, и е подчинено само и единствено на пациентите – да получават те по-добра и качествена грижа, да се чувстват сигурни и спокойни тук, да бъдат лекувани с модерна апаратура, в добра среда от лекари – професионалисти.

Опитът и професионализма на лекарите е основата върху която се изгради, утвърди и продължава да се развива болницата в Гоце Делчев. Благодаря на управителя д-р Петър Филибев, на всички лекари, медицински сестри, професионалисти по здравни грижи, санитари и служители, които работят всеотдайно в нашата болница и ежедневно се грижат за здравето и живота на пациентите“, каза още в своето приветствие кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

„Министерство на здравеопазването ще се опита и ще направи всичко възможно болници, които имат такава история и толкова голямо значение за районите – както е тази в Гоце Делчев, да продължат да съществуват и лекарите които работят там да намерят достатъчно добри мотиви да продължат да го правят“, каза в своето приветствие заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев. Той допълни още, че това, което е направено до момента в болницата показва, че ръководството на лечебното заведение има сериозни амбиции и визия как здравеопазването в района да продължи да се развива и да предлага все по-качествени услуги на пациентите.

Тържественото отбелязване на 100 – годишнината на болницата в гр. Гоце Делчев завърши с концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

hosted by www.domino.bg


https://www.livechatalternative.com/