Bulgarian

 Maps

Contacts

Municipality of
Gotse Delchev

2 Tsaritsa Yoanna Str.


PBX +359 88 8006080


Fax +359 88 9848685


Local taxes and fees
+359 88 4836743
+359 751 95075


e-mail oba@gocenet.net

Новини от община Гоце Делчев

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[30.07.2022]

119-ТА ГОДИШНИНА ОТ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ БЕ ОТБЕЛЯЗАНА НА СЪБОР В С. ПОПОВИ ЛИВАДИ

119-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бе отбелязана днес на традиционния събор организиран от община Гоце Делчев в село Попови ливади.

Официалната програма започна пред паметника на Гоце Делчев на село Попови ливади. На нея присъства цялото ръководство на община Гоце Делчев, почетният консул на Индонезия в България Борислав Петров, депутатът в Европейския парламент Ангел Джамбазки, областният управител на Благоевградска област Валери Сарандев, народните представители от Благоевградска област проф. Георги Михайлов, Екатерина Димитрушева, Елхан Кълков и Костадин Стойков, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, командирът на поделение 26400 Благоевград полк. Митко Балтов, кметовете на общините Банско, Петрич, Сандански и Гърмен. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание и молебен за здраве. В своето слово кметът на община Гоце Делчев припомни голямото значение на Илинденско-Преображенското въстание, неговите завети и поуки.

"Днес, 119 години по-късно, героизмът и поуките от Илинденско – Преображенското въстание трябва да се помнят от всички нас.

И ако в днешния ден за новите поколения Илинденската епопея е едно далечно време на романтика и необясним ентусиазъм, нека разгърнат стиховете или дневниците на Пейо Яворов.

Нека сами се убедят, че за всеки българин творбите на Димитър Талев ще бъдат не само звън на „Преспанските камбани“, „Илинден“ или „Гласовете ви чувам“, а вечни символи на делото на родолюбивите и смели илинденци.", каза в своето слово кметът на Гоце Делчев.

Официалните лица положиха венци и цветя на паметника на Гоце Делчев, след което се включиха в традиционния събор на празничната сцена. В програмата участваха местни оркестри и солисти от Гоце Делчев, а специално участие в програмата взеха Иван и Ивана Дякови, както и Михаела Филева.

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

hosted by bulgaria.domino.bg