Bulgarian

 Maps

Contacts

Municipality of
Gotse Delchev

2 Tsaritsa Yoanna Str.


PBX +359 88 8006080


Fax +359 88 9848685


Local taxes and fees
+359 88 4836743
+359 751 95075


e-mail oba@gocenet.net

Новини от община Гоце Делчев

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[02.08.2021]

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 118 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Днес се навършват 118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което е един от най-големите върхове в българската история.

Благодарение на него пред света е показана силата на българския дух, волята за свобода и желанието за едно ново начало у нашите предци.

Макар да не постига своята цел, въстанието дава много ясен знак, че свободата може да се извоюва, ако за нея човек се бори с цената на всичко.

Прекланяме се пред дейците на национално-революционното движение в Македония и Одринска Тракия, към най-видните участници в подготовката и реализирането на въстанието:

Даме Груев, Гоце Делчев, доктор Христо Татарчев, Христо Матов, Гьорче Петров, Борис Сарафов, Никола Карев, Питу Гули, към хилядите знайни и незнайни герои.

В Илинденско – Преображенското въстание от 1903 г. вземат участие и местните дейци на ВМОРО:

Борис Сарафов от с.Либяхово, Стоян Мълчанков от с.Скребатно, Васил Пасков от с. Осиково, Иван Попов от с. Ляски, Атанас Тешовски от с. Тешово, Екатерина Арнаудова от с. Либяхово и други.

Днес е ден за преклонение и признателност пред саможертвата на тези хиляди знайни и незнайни наши предци, които са платили с живота си правото ни днес да бъдем свободни граждани.

Дълбок поклон и светла памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание!

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

hosted by bulgaria.domino.bg