English

 Презентация
 Новини
 Търгове
 Съобщения
 Актове по ЗУТ
 Карти
 Галерия
 Форум

Контакти

Община
Гоце Делчев

ул. "Царица Йоанна" 2


ЕИК по БУЛСТАТ 000024745


централа
088 800 60 80
0751 97 008


факс 0751 97 005


Местни данъци и такси
088 483 67 43
0751 950 75


имейл: obshtina@gotsedelchev.bg

Сигнали

0888006080 Телефон за подаване на сигнали за нарушения по Наредба № 1

Новини от община Гоце Делчев

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[14.07.2021]

ПРОВЕДЕ СЕ УЧИЛИЩНА ЕКСКУРЗИЯ „НАШЕТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО“

В периода 05-09 юли 2021 г. се проведе училищна екскурзия „Нашето културно наследство“ в изпълнение на проект „Нашият общ път към съвместното бъдеще“. Организатор на мероприятието бе Община Гоце Делчев, която е партньор в проекта.

В училищната екскурзия участваха 10 ученици от Община Гоце Делчев и 10 ученици от община Кочани, Р Северна Македония. Основната цел на събитието съвпада с целите на проекта – да се създадат подходящи условия за развитие на подрастващото поколение, както и осигуряване на възможност за насърчаване на младежките дейности и обмен.

Учениците от двете страни имаха интересна и богата програма, свързана с посещение на различни културни и исторически обекти, както и различни работилници. През първия ден бе организирано ателие за художествена керамика – изработване на декоративен предмет от глина и оцветяване с традиционна за старите български майстори техника. След това групата посети праисторическото светилище Градище, възникнало преди около 7000 г. Това е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа.

На следващия ден групата посети с. Ковачевица, разходи се по тесните калдъръмени улички, разгледа бялата черква „Св. Никола“, изградена през 1908 г. и тъмната гора край селото.

Интересно за всички участници бе разучаването на танц, характерен за Югозападната фолклорно-етнографска област, което се случи в репетиционната зала на Неврокопския ансамбъл в читалище „Просвета“, гр. Гоце Делчев.

Още една работилница бе организирана, този път посветена на домашните занаяти за ръчно тъкане на автентичен стан и плетене на вълнени чорапи. Пред участниците в читалището на с. Брезница „Петко Рачев Славейков“ бе демонстрирана традиционната техника на тъкане на дървен ръчен стан. Младежите лично се включиха в изпробването на този занаят.

Други обекти, които учениците посетиха, бяха Общинския исторически музей на гр. Гоце Делчев, манастира в гр. Хаджидимово „Св. Великомъченик Георги Победоносец“, зоокът с различни животни и др.

Проектът е финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG – IPA CBC България – Северна Македония и фокусът му е върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на културата, фестивални и творчески възможности за обмени между публичните институции и други заинтересовани страни в туристическия сектор, чрез организиране на събития по проекта, трансфер на знания и опит, организиране на тематични ученически посещения, разработване на различни онлайн приложения и заснемане на 3D снимки.

Водещ бенефициент на проекта е Център за развитие на Източния планов регион – Щип, Република Северна Македония.

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

hosted by www.domino.bg


https://www.livechatalternative.com/