English

 Презентация
 Новини
 Търгове
 Съобщения
 Актове по ЗУТ
 Карти
 Галерия
 Форум

Контакти

Община
Гоце Делчев

ул. "Царица Йоанна" 2


ЕИК по БУЛСТАТ 000024745


централа
088 800 60 80
0751 97 008


факс 0751 97 005


Местни данъци и такси
088 483 67 43
0751 950 75


имейл: obshtina@gotsedelchev.bg

Сигнали

0888006080 Телефон за подаване на сигнали за нарушения по Наредба № 1

Новини от община Гоце Делчев

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[19.10.2020]

ОТБЕЛЯЗАХМЕ 108 -ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА

На паметния 18 октомври през 1912 година, идва краят на петвековното робство в този изтерзан край. След ожесточени, кървави и продължителни борби, Неврокоп е освободен.

Словата на големия български поет и революционер Пейо Яворов, който е избран за пръв кмет на току-що освободения Неврокоп, произнесени на импровизиран митинг пред градския конак, и днес звучат вълнуващо: „Братя, от днес и Неврокоп е вече свободен град на целокупното българско Отечество. Ние заплатихме тази свобода с цената на живота и себежертвата на хиляди славни герои. Затова, тази свобода е свята! Честита свобода граждани на свободен Неврокоп! Нека Бог помага на свободното ни и целокупно българско Отечество!”

Населението от Неврокопския край масово се включва във въоръжената борба за подпомагане на българската армия и за Освобождението на района. След като преминават границата с княжеството, 715 български патриоти от Неврокопско се включват в отрядите на Македоно-Одринското опълчение и участват в боевете за Освобождението на района от първия до последния ден на войната. Радостта на неврокопчани отбелязва кулминацията си на 18 октомври 1912 г., когато в града победоносно навлизат бойците и знамената на 27-ми Чепински полк, 39-ти Пловдивски пехотен полк и местните чети.

108-та годишнина от Освобождението на нашия град бе отбелязана тържествено с полагане на венци и цветя на: паметника на Пейо Яворов в Градския парк; паметната плоча на ген. Константин Жостов; паметната плоча на Стоян Мълчанков; паметника на ген. Стилян Ковачев; паметната плоча на Пейо Яворов на ул. „Търговска”; паметника на Христо Ботев; паметника на Гоце Делчев на площад „Гоце Делчев” и паметника на загиналите във войните. Заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Гоце Делчев, бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

В проявите се включиха кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, председателя на Общински съвет Гоце Делчев Димитър Балтаджиев, народният представител Богдан Боцев, представители на политически партии, институции и учебни заведения.

Програмата за празника на града завърши с концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, с който бе отбелязана и 155-та годишнина от създаването на Народно читалище "Просвета-1865" в град Гоце Делчев.

По повод празника на града са получени много поздравителни адреси: от общините Карлово, Монтана, Правец, Тополовград, Банско, Благоевград, Националното сдружение на общините в Република България, Сдружението на Югозападните общини, Сдружение "Толерантност", председателя на БСП Корнелия Нинова.

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

hosted by www.domino.bg


https://www.livechatalternative.com/