Със заповед №249/03.05.2020 г. на министърът на здравеопазването от 06.05.2012 г. се допуска ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки:
а) разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство;
б) обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице или защитен шлем;
в) да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител, а тоалетните на всеки час;
г) да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.
д) препоръчително е носенето на ръкавици
Контролът за спазването на изискванията е изцяло на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и РЗИ - Благоевград.
|