Bulgarian

 Maps

Contacts

Municipality of
Gotse Delchev

2 Tsaritsa Yoanna Str.


PBX +359 88 8006080


Fax +359 88 9848685


Local taxes and fees
+359 88 4836743
+359 751 95075


e-mail oba@gocenet.net

Search

Новини от Гоце Делчев

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[09.03.2020]

БЮСТ-ПАМЕТНИК НА НЕВРОКОПСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ БЕ ОТКРИТ В ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Духовници, висши архиереи, кметове от областта, общински съветници и много граждани се събраха на площад "Митрополит Натанаил" в град Гоце Делчев, за да почетат паметта на владиката, оглавявал Неврокопската епархия близо 20 години. Кметът Владимир Москов и Неврокопският митрополит Серафим откриха бюст - паметник на владиката Натанаил по време на тържествената церемония, която не бе помрачена от дъждовното време. Сред хората на площада бяха дарителите за издигане на паметника, авторът на творбата – младият скулптор Илия Бояров, майката и братът на покойния митрополит Натанаил, кметовете на общините Благоевград и Банско.

При откриването кметът Владимир Москов каза: „Приносът на митрополит Натанаил в исторически, просветителски и духовен план за Неврокопския край е огромен. Той бе човекът, който направи всичко по силите си, за да върне седалището на Неврокопската епархия тук, където й е мястото. Той направи изключително много, за да възроди църквата, да я отвори за по-младите, защото вярваше, че именно у децата и подрастващите е най-важно да се посее семето на вярата. За да изразим уважението си към дейността на Неврокопския митрополит Натанаил по предложение на общинското ръководство и с решение на Общинския съвет, площадът на който се намираме сега бе наречен на негово име „Неврокопски митрополит Натанаил“. Преди година, Общинският съвет взе решение тук да бъде поставен бюст-паметник на дядо Натанаил. През почти 20-годишното си служение като Неврокопски митрополит дядо Натанаил разви голяма дейност като пастир, учител, духовен наставник, грижовен отец на малки и големи, човек с голяма жертвеност и преданост на Божието дело и неуморна отдаденост на ближните и нуждаещите се. Той беше голям патриот, отдаден на родния си край… Благодарни сме, че имахме дядо Натанаил за наш приятел, учител, духовен наставник, ценен съветник. Благодарни сме за всичко, което той направи за нас, за нашия град и за Неврокопска епархия.”

Дядо Натанаил е роден на 16 ноември 1952 г. в с. Копривлен със светското име Илия Иванов Калайджиев. Основното си образование завършва в Гоце Делчев след което, през 1968 г. постъпва като послушник в троянската света обител и през есента на същата година е приет в Софийската духовна академия. През 1974 г. приема монашеството с името Натанаил. От 1976 г. е студент в Атинския духовен факултет а през 1968 г. е на богословска специализация в Източно-църковния институт в гр. Регенсбург, Германия. От ноември същата година е енорийски свещеник в българската православна църковна община в Лондон. На 24 април 1994 г. е канонически утвърден за Неврокопски митрополит. Дядо Натанаил Неврокопски умира на рождения си ден, 16 ноември 2013 година, на 61–годишна възраст.

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

hosted by bulgaria.domino.bg