English

 Презентация
 Новини
 Търгове
 Съобщения
 Актове по ЗУТ
 Карти
 Галерия
 Форум

Контакти

Община
Гоце Делчев

ул. "Царица Йоанна" 2


централа
088 800 60 80


факс 088 984 86 85


Местни данъци и такси
088 483 67 43
0751 950 75


e-mail: oba@gocenet.net

Сигнали

0888006080 Телефон за подаване на сигнали за нарушения по Наредба № 1

Търсене

Пожарна безопасност и защита на населението

Новини от Гоце Делчев

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[01.03.2019]

ПАМЕТНИК НА ПОКОЙНИЯ НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН В ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

площад "Митрополит Натанаил". Снимката е дело на Кръстьо Шилев.

Бюст - паметник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил ще бъде издигнат в центъра на гр. Гоце Делчев. Това решение взе на единодушно Общински съвет – Гоце Делчев след предложение на кмета на общината.

Натанаил Неврокопски е висш български православен духовник, Неврокопски митрополит от 24 април 1994 до 16 ноември 2013 година. Роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет. По-късно служи в Синайския манастир в Египет и в Израел. През 1986 година, Светия синод го изпраща на енорийска служба в Лондон. На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е Неврокопски митрополит.

Митрополит Натанаил остави в земния си път дирята на големия човек на нашето време, отдал личната си воля в полза на хората – безчинно скромен по детски, всеопрощаващ, пословичен, безсребреник, благ и чужд на суетата.

С решителни и безкомпромисни действия има основен принос за преодоляването на опитите за разкол в Българската православна църква. Неврокопския владика строеше и възстановяваше храмове и манастири, възпитава във вяра стотици млади хора в летните детски лагери в манастира на Хаджидимово, издаваше православна книжнина, организира социални кухни и културни събития.

Освен огромния му принос за Неврокопската епархия и Българската православна църква, митрополит Натанаил има и основна заслуга за запазване на българския характер на манастира «Свети Георги Зограф» в Света гора, Атон.

Заради всичко, което е направил през земния си път в полза на хората и църквата, община Гоце Делчев и Общински съвет – Гоце Делчев взеха решението да бъде изграден бюст-паметник на митрополит Натанаил, който ще се намира в центъра на града на площада, носещ неговото име от 27.10.2016 г.

Паметникът, заедно с уникалната градска архитектура от началото на миналия век ще превърне площад «Митрополит Натанаил» в прекрасен архитектурно-монументален акцент на най-красивата улица на гр. Гоце Делчев – улица „Търговска“.

Идейният проект за бюст – паметника е дело на младия и талантлив български скулптор Илия Бояров.

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

hosted by bulgaria.domino.bg