Bulgarian

 Maps

Contacts

Municipality of
Gotse Delchev

2 Tsaritsa Yoanna Str.


PBX +359 88 8006080


Fax +359 88 9848685


Local taxes and fees
+359 88 4836743
+359 751 95075


e-mail oba@gocenet.net

Search

Новини от Гоце Делчев

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[09.06.2017]

МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И НАЧАЛНИКА НА ОТБРАНАТА ПРИСЪСТВАХА НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА "АЗ СЛУЖИХ ПРИ ДРАНГОВ"

Книгата "Азъ служихъ при Дранговъ" с автор Красимир Узунов, бе представена в Гоце Делчев. Събитието, което бе организирано по инициатива на Община Гоце Делчев, Министерството на отбраната и Военна академия "Г.С. Раковски", премина пред препълнена зала в Дома на културата. Официални гости бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, генерал-майор Груди Ангелов - началник на Военна академия "Г.С.Раковски", бригаден-генерал Явор Матеев - командир на 68-ма бригада „Специални сили“, кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов, председателят на Общински съвет - Гоце Делчев Ангел Гераксиев, военнослужещи, военноветерани, историци, общественици, културни дейци и граждани. Кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов откри събитието, заявявайки, че полковник Борис Дрангов има огромен принос за българската история - той е достоен и обичан български командир, служещ за пример на всички. Москов отбеляза, че тази година се навършват 100 години от смъртта на достойния български командир и това е повод да припомним неговия принос за военната ни история.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че и до днес полк. Борис Дрангов е символ на българщината и на доблестния български офицер. Според е редно да се сещаме за полковник Дрангов не само по кръгли годишнини, а е хубаво неговият пример да се изучава в училищата, защото днешното българско поколение има нужда не от измислени холивудски герои, а от наши герои.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев коментира, че няма как да се говори равнодушно за Дрангов в стария Неврокоп, където всеки връх, всяка канара, всяка кота редят легенди за поборници и войводи, с които Дрангов е свързан чрез една обща идея - свободата и обединението на Отечеството. По думите му въпреки десетилетията на забрава, наложени поради една или друга причина, то едва ли има български офицер, за когото името на Дрангов да не означава много.

Книгата „Азъ служихъ при Дранговъ” е преклонение пред онези, които се завърнаха по родните си места и не забравиха подвига на бойните си другари. Това каза ген.-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски”.

Авторът на книгата Красимир Узунов подчерта, че Дрангов в себе си е носил нещо, което не са притежавали другите български военнослужещи. "При толкова много генерали и полковници в Гоце Делчев, за полковник Дрангов не може да се говори по друг начин освен по приповдигнато", каза Красимир Узунов.

По време на събитието в Гоце Делчев, ген.-лейтенант Андрей Боцев връчи грамоти на военнослужещи и граждани за доказано родолюбие и принос при отбелязването на 100-годишнината от гибелта на полк. Борис Дрангов. Сред наградените бяха: кметът на Община Гоце Делчев – Владимир Москов; председателят на Общински съвет-Гоце Делчев – Ангел Гераксиев; краеведът Иван Марков; историкът Георги Мавродиев; ветеранът от войните Иван Кутинов; полковник от запаса Георги Партенов и генералите от запаса: Любен Пандев; Богомил Янев; Цанко Доленски; Атанас Самандов.

В края на представянето на книгата бе прожектиран и филм, посветен на живота и делото на Борис Дрангов.

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

hosted by bulgaria.domino.bg